<a href="https://www.sid.ir/fa/Journal/ViewPaper.aspx?id=194337″ title=”نوسان قیمت“>نوسان قیمت سهام
تمایل شدیدی بین سرمایه گذاران برای خرید سهامهایی که قیمت آن، با یک روند ثابت حرکت می کند، وجود دارد، ولی آنها از سرمایه گذاری روی سهامهایی که قیمتشان زیاد نوسان می کند، دوری می کنند، با این وجود بسیاری از سرمایه گذاران معترف هستند که فرصتهای سودآوری که ممکن است برای یک سهام با یک قیمت بیثبات بوجود آید، بیشتر است. ولی نکته قابل توجه این است که طرفداران روند ثابت قیمت، سرمایه گذاران عادی و طرفداران روند متغیرقیمت، سوداگران هستند (Hoffmann & Fieseler, 2012).
ز) روند قیمت سهام
روند قیمت سهام عبارت است از رگرسیون نوسانات قیمت سهام براساس یک دوره مشخص. خرید سهام تنها با توجه به روند صعودی قیمت آن یک دید ساده لوحانهای است که همواره وجود داشته است، در حقیقت سرمایهگذار با این شیوه ممکن است احتمال سود بر روی قیمت سهام خود را از دست بدهد. یک روند ثابت قیمت سهام، منطقاً باید جذاب باشد. علیرغم ترجیح یک قیمت با سیر صعودی، بعضی از سرمایه گذاران خلاف دیگران عمل کرده و در سهامهایی با سیر نزولی سرمایه گذاری می کنند، احتمالاً این سرمایه گذاران پارامترهای دیگر را در نظر گرفتهاند که قویتر بوده است.
خرید سهامی که روند قیمتش صعودی است در مقایسه با سهامی که روند قیمتش نزولی است توصیه شده است. همچنین میتوان گفت سهامی که روند قیمتش صعودی است مطمئناً ریسک کمتری دارد.البته لزوماً همواره چنین نمی تواند باشد.
ح) شرایط بازار
وضع بازار نشاندهنده میزان رشد سود و قیمت سهام است. سهام شرکتهایی که دارای رشد سریعی هستند و انتظار میرود که سود و قیمت آنها، سریعتر رشد کند، بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران هستند. درست است که شرکتهایی که سهام با سابقه سودآوری بالا دارند، همیشه جزء شرکتهای موفق محسوب میشوند، ولی رشد کمتر قیمت و سود این شرکتها، باعث شده که سرمایه گذاران، به سهامهای پررشد، توجه بیشتری کنند (خادمیگراشی و قاضی زاده، 1386).
ط) طریقه شناخت از شرکت
سرمایهگذاران ترجیح می دهند در شرکتهایی سرمایه گذاری کنند که معلومات شخصی یا تجاربی در مورد آن دارند و در بعضی موارد افراد مطلعی در آن شرکتها دارند که آنها را در جریان امور قرار می دهند (تهرانی و خوشنود، 1384).
ابزری و همکارانش (1387)، مهمترین عوامل غیرمالی مؤثر بر تصمیم سرمایه گذاران را بررسی کردند، ایشان عوامل غیرمالی را به دو دسته عوامل ویژگیهای سرمایه گذاران و بازارسرمایه تقسیم بندی کرده اند، که به قرار زیر است:
2-4-5-1- ویژگیهای سرمایه گذاران
- تمایل به سرمایه گذاری (تمایل به ریسک)
عبارت است از احتمال درگیر شدن در یک فعالیت خاص و در مورد سرمایه گذاری، بیانگر احتمال سرمایه گذاری در یک محصول ویژه است. تصمیم گیری برای سرمایه گذاری همواره، براساس روابط میان ریسک و بازده صورت میگیرد و یک سرمایهگذار همواره، به عامل ریسک و بازده در تجزیه و تحلیل و مدیریت سبد سرمایه گذاری خود توجه می کند. از طرف دیگر، در اقتصاد و به خصوص، در سرمایه گذاری فرض بر این است که سرمایه گذاران منطقی عمل می کنند؛ بنابراین، سرمایه گذاران منطقی، اطمینان داشتن را به نبود آن ترجیح می دهند و طبیعی است که در این حالت می توان گفت سرمایه گذران به ریسک علاقهای ندارند؛ به عبارت دقیقتر، سرمایه گذران ریسک گریز هستند. یک سرمایهگذار ریسکگریز، کسی است که در ازای قبول ریسک، انتظار دریافت بازده مناسبی دارد. باید توجه داشت که در این حالت، پذیرفتن ریسک یک کار غیرمنطقی نیست، گرچه میزان ریسک خیلی زیاد باشد؛ چون در این حالت، انتظار بازده بالایی وجود دارد. در واقع، سرمایهگذران به طور منطقی نمیتوانند انتظار داشته باشند که بدون قبول ریسک بالا، بازده بالایی کسب کنند.
- ادراک ریسک
عبارت است از چگونگی تعبیر و تفسیر اطلاعات راجع به ریسک توسط سرمایه گذران. به نظر می رسد مدیران سرمایه گذاری حرفهای و سرمایه گذاران فردی با تجربه ، ادراک ریسک سرمایه گذاری یکسانی دارند.
ابعاد ادراک ریسک
ادراک ریسک سرمایهگذران را میتوان به وسیله پنج عامل زیر بررسی کرد:
- نبود اطمینان در مورد عرضه کنندگان سهام،
- نگرانی در مورد وقایع غیرمنتظره،
- نگرانی درباره نوسانات قیمتی سهام،
- شفاف نبودن اطلاعات،
- بی ثباتی و نقض قوانین و مقررات در کشور(ساهی و همکارن،2012).
الف) نبود اطمینان در مورد عرضهکنندگان سهام
این بعد از ریسک را اعمال کسانی که مسئول اداره یک سازمان هستند، به وجود میآورند (ریسک مدیریت) و منتج از تصمیمات بد تجاری- مالی است که خود منجر به پیدایش ریسک تجاری و مالی می شود.
ب) نگرانی در مورد وقایع غیر منتظره
صنایع مختلف و شرکتهای آن تحت تأثیر وضعیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی جغرافیایی داخلی و خارجی میتوانند دچار رونق و رکود گردند؛ برای مثال در صورت بهبود قیمت جهانی نفت، صنایع وابسته به فرآورده های نفتی، تحت تأثیر قرار گرفته، سهام آنها رونق میگیرد یا در صورت بروز خشکسالی، صنایع وابسته به محصولات کشاورزی تحت تأثیر قرار گرفته، سهام آنها دچار رکود خواهد شد. بنابراین هر چه میزان وابستگی تولید یک شرکت به عوامل خارجی بیشتر باشد، ریسک سرمایه گذاری در آن شرکت بیشتر است.
- Price Trend
- Market Status
- risk of propensity
- risk of perception