-
- توریسم آموزشی : شامل سفر به یک کشور جهت عضویت در یک مؤسسه آموزشی یا شرکت در کلاسهای مورد علاقه شخصی میباشد . مثل کلاس های آشپزی با حضور سرآشپزهای نام آور یا کلاس های صنعت گردشگری.
-
- توریسم آثار باستانی : شامل بازدید از مکان های تاریخی یا صنعتی که از قدمت باستانی برخوردارند از جمله کانال های قدیمی، را ه آهن، میدان نبرد و … میباشد.
-
- توریسم تفننی : توریست به صورت انفرادی یا گروهی در سرگرمی های مورد علاقه خود شرکت می کندوبا افرادی که علایق مشابه یا تجربیاتی متناسب با آن ها دارند همسفر میشوند که معمولاً به صورت گردش در باغ و گشت و گذار در پارک ها میباشد.
-
-
- توریسم فراگیر : توریسم فراگیر یا توریسم برای همه، برای کلیه افراد بویژه افرادی که محدودیت هایی دارند یا از ناتوانی های جسمی رنج میبرند،میباشد که دربعضی مناطق بااستفاده ازطرح های دانشگاهی یا اصول توسعه اهداف دانشگاهی مطرح می شود.
-
-
- توریسم دائمی : شامل افراد معمولی می شود که همیشه در تعطیلات با اهداف مالیاتی یا اجتناب از مقیم شدن در یک کشور به آنجا سفر میکنند.
-
- توریسم سفری : نوعی خاص از گشت و گذار که شخص از سفر کردن بیشتر از رسیدن به مقصد لذت میبرد.
-
- توریسم فضایی : شامل سفر به کرات و سیارات دیگر میباشد.
-
- توریسم فرهنگی : طی این سفرها از میراث فرهنگی شهرها بازدید می شود. این نوع توریسم تجربیات خاص فرهنگی را نظیر توریسم موزه هنری دربر میگیرد و گردشگران میتوانند در طول سفر از موزه های هنری دیدن کنند یا در بسیاری از مراسم فرهنگی شرکت نمایند.
-
- توریسم ویرانه ها یا توریسم سیاه : شامل سفر به مناطق حادثه دیده و ویران شده است نه صرفاً برای کمک بلکه برای بازدید از خرابه ها میباشد که البته اگر این بازدید ها کار امور امدادرسانی، نجات مصدومین و اقدامات مرمتی را به تأخیر بیندازد، مشکل آفرین خواهد شد.
-
- توریسم نیاشناسی : گردشگری و سفر به منظور شناخت شجره نامه و پیشینه نیاکان.
-
- توریسم افیونی : سفر به منظور تهیه یا مصرف مواد مخدر. جزیره گوا در هندوستان از مهمترین مقاصد این نوع گردشگری است.
-
- طبیعت گردی: همان طور که از اسم آن هویدا است گردشگری به منظور بازدید از جلوه های طبیعت با حداقل خسارت به محیط زیست.
-
- توریسم سخت : گردشگری که همراه با مخاطرات جانی است.
-
- توریسم خاص: مخصوص معلولین یا بیماران با شرایط خاص.
-
- توریسم زیارتی : سفر به منظور زیارت مکانی مقدس.
-
- توریسم آبهای معدنی و چشمه ها : سفر برای دیدن و استفاده کردن از آبهای معدنی و چشمه های آب درمانی برای درمان بعضی بیماریهای خاص و لذت بردن از این نعمت خدادادی
-
- توریسم تشویقی : مانند کارمندانی که به دلایل خاص از سهمیه تشویقی استفاده میکنند.
- توریسم حادثه جو : دیدن بعضی از موارد خاص مانند دیدن از یک کوه در حال آتشفشان و یا یک منطقه سیل زده و زلزله زده. خبرنگاران مصداق کاملی از این تک گروه هستند.
۲-۲-۴ وضعیت صنعت گردشگری ایران
امروز کشور ما با وجود جاذبه ها و پتانسیل های فراوان در حوزه گردشگری، از جایگاه مناسبی در بین کشورهای جهان برخوردار نمی باشد که دلایل آن ریشه در عوامل متعدد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و زیرساختی دارد. ایران از حیث طبیعی و جغرافیایی و تاریخی تنوع زیادی را در خود جای داده است. دریای خزر، کوهستان های زیبا، جنگل های کهن و تاریخی شمال ، کویرهای وسیع، کلات نادری در شمال شرقی ایران تا کوه بیستون مریوان در غرب، جزیره مرجانی کیش، بقایای تخت جمشید و پاسارگاد ، آثار تاریخی به جا مانده از دوران کهن که باعث افتخار ایران در مقابل سایر کشورها می شود، همه و همه به علت عدم اطلاع رسانی جهانی و ضعیف بودن بازاریابی گردشگری در ایران، نتوانستند آن طور که شایسته است اقدام به جذب توریست برای کشورمان نمایند. حال آنکه، بازار این صنعت طی سال های گذشته با رشد قابل توجهی روبرو بوده است . (روحانی و زارع رواسان ؛ ۱۳۹۲) در این میان، سهم کشورهای در حال توسعه از بازار گردشگری جهانی به صورت محسوسی افزایش یافته است . به گونه ای که این نسبت از ۳۲ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۴۷ درصد در سال ۲۰۰۹ رسیده است که در این میان، آسیا، به لحاظ پذیرش گردشگر، با تعداد ۲۰۴ میلیون گردشگر، از رشد ۱۳ درصدی در سال ۲۰۱۰ نسبت به سال قبل از آن ، مواجه بوده است. این درصد برای منطقه خاورمیانه، ۱۴ درصد بوده است. (البدوی و سداد[۲۸] ؛ ۲۰۱۲ )