ابعاد تعهد سازمانی از دیدگاه کریس آرجریس
از دیگر پیشگامان در تعریف ابعاد و انواع تعهد، کریس آرجریس میباشد. او بر این باور است که کارکنان در سازمان میتوانند دو نوع تعهد داشته باشند:
الف- تعهد درونی : از نظر آرجریس این نوع از تعهد درون اعضای سازمان نشأت میگیرند و به بیانی سادهتر افراد بر حسب نیازها و انگیزههای خود، به سازمان متعهد شده و در راستای اهداف سازمان تلاش مینمایند. وی اذعان میدارد: این افراد در تعیین فعالیتها و اهداف سازمانی نقش زیادی دارند و به دلیل دخالت در تعیین فعالیتهای سازمان، یک تعهد درونی در آن ها برای انجام کار ایجاد میشود(انصاری و همکاران، 1389).
ب- تعهد بیرونی : این نوع از تعهد در حقیقت همان شرح وظایف، بایدها و نبایدهای سازمان برای کارکنان خود و قوانین موجود در سازمان میباشد که کارکنان خود را ملزم به رعایت آن دانسته و عدول از آن ها را به نوعی هنجارشکنی تلقی می کند. تعهد بیرونی یک توافق قراردادی میان سازمان و کارکنان است؛ به نحوی که شرایط کاری، اهداف و رفتارهای آنان از سوی سازمان تعیین و ازکارکنان انتظار میرود که فعالیتهای سازمان را به نحو مطلوب انجام دهند. تعهد بیرونی به این دلیل، مهم تلقی میشود که کارکنان از خود اختیار نداشته چرا که امورات سازمان از قبل مشخص شده و فرد به این تصمیمات و وظایف محوله، پایبند است(آرجریس به نقل از انصاری و همکاران، 1389).
ابعاد تعهد سازمانی از دیدگاه بالفور و وکسلر(1996)
بالفور و وکسلر(1996) برای تعهد سازمانی سه بعد در نظر گرفتهاند که عبارتند از: تعهد مبادلهای، تعهد همانندسازی شده و تعهد پیوستگی.
الف- تعهد مبادلهای: در این بعد از تعهد فرد به محاسبهی منافع و عایداتی نظیر حقوق، مزایا و ترفیعها که در صورت ترک سازمان آن را از دست میدهد، میپردازد(میرو همکاران2002؛ پاول و میر، 2004 به نقل از اخباری و همکاران، 1389).
ب-تعهد همانندسازی شده: یکی دیگر از ابعاد تعهد سازمانی از دید بالفور و وکسلر است و آن را بر مبنای عضویت در سازمان که توسط عموم مورد احترام است و درکارکنان احساس غرور را ایجاد میکند، تعریف کردهاند. در این نوع تعهد، کارکنان در همهی سطوح تمایل به مشارکت در تصمیمات مربوط به کار و نقششان در سازمان دارند (اسمیت و پترسون، 1988؛ وروم و جاگو، 1988 به نقل از اخباری و همکاران، 1389).
ج- تعهد پیوستگی: بعد سوم تعهد سازمانی است که در این نوع تعهد اعضای یک سازمان، سازمان خود را مانند یک گروه پیوسته و مانند یک خانواده میدانند و در واقع احساس نوعی تعهد بر مبنای پیوند و رابطه به دلایل عقلانی و عاطفی است(عریضی و همکاران، 1386 به نقل از اخباری و همکاران، 1389).
ابعاد تعهد سازمانی از دیدگاه رضاییان
برخی از نویسندگان داخل کشور نیز برای تعهد سازمانی ابعادی را متصور شدهاند که از جملهی آنان رضاییان میباشد. وی در سال 1372 ابعاد و انواع تعهد سازمانی را بهصورت زیر طبقهبندی کرده است:
الف- تعهد نسبت به سازمان؛
ب- تعهد نسبت به خود؛
ج- تعهد نسبت به افراد و گروه کاری؛
تعهد نسبت به کار(طراویان، 1385).
-Cris Argyris, 1964
- Internal Commitment
. External Commitment
. Balfour & Wechsler
. Pawel & Meyer
. Smith & Peterson
. Vroom & Jago