مسائل و مشکلات خاص مکانیـزم اصلی واگذاری (بورس سهام)
الف) مشکلاتی که از نقطه نظر عرضـهکننـدگان در بازار قابل توجه است:
-
- قانون بورس به هنگام نیست، به عنوان مثال علیرغم تنوعی که در اوراق بهادار در این قانون مشاهده می شود و بالتبع طرح قانون فوق بر این اساس سازمان یافته است، لیکن فقط سهام عادی شرکتها قابل معامله در بازار هستند.
-
- به دلایل محدودیتهای ارزی، شرکتها تمایل به توسعه فعالیت ندارند و شرکتهای دولتیای که به این کار اقدام مینمایند اکثراً منابع مالی خود را از محل درآمدهای عمومی دولت دریافت میدارند.
-
- سیستم بانکی و مکانیزم های آن (نرخ سود، کارمزد و…) عملاً در تأمین منابع مالی،
شرکتها را یاری می دهند، لذا اینگونه شرکتها تمایلی به فروش سهام خود در بازار بورس ندارند.
- سیستم بانکی و مکانیزم های آن (نرخ سود، کارمزد و…) عملاً در تأمین منابع مالی،
-
- فعال شدن مجدد بازار بورس در کشور به دلیل اجرای سیاست خصوصیسازی و واگذاری شرکتهای دولتی بوده است در حالیکه سیاست خصوصیسازی به واسطه مواجه شدن با مشکلات به کندی اجرا می شود. فعالیت بازار بورس نیز با مشکل روبرو شده و با نوسانات دورهای از نظر رونق یا رکود مواجه شده است.
- دخالتهایی که دستگاههای عرضهکننده سهام شرکتهای قابل واگذاری (بر اساس خصوصیسازی) در معاملات و قیمتها مینمایند، امکان تداوم روند سالم را از معاملات و کارکرد بورس سلب می نماید.
ب) موانع و مشکلاتی که از نقطـه نظر تقاضا بازار بورس را تحت تأثیـر قرار میدهنـد:
-
-
- توزیع درآمد در جامعه به گونه ای است که اکثریت افراد جامعه امکان پسانداز ندارند و کسانی که امکان پسانداز دارند اغلب از آنچنان درآمدی برخوردارند که خود رأساً می توانند فعالیتهای اقتصادی را ایجاد و ادامه دهند. چنانکه اطلاعات موجود از خریداران سهام شرکتهای دولتی و یا مالکان جدید این قبیل واحدهای تولیدی ـ صنعتی حاکی از آن است که بسیاری اشخاص حقیقی از طریق یکی از روشهای مذاکره یا مزایده، تملّک واحدهای مذکور را به دست آورده و خود رأساً در صدد ادامه فعالیت شرکتهای خریداری شده برآمدهاند که نشان از وجود قدرت خرید بالا در میان برخی افراد و اقشار جامعه میدهد.
-
- فرهنگ سرمایه گذاری با ریسک در کشور وجود ندارد. به گونه ای که افراد عنوان هدف اساسی از انجام پسانداز را اطمینان خاطر نسبت به برگشت سود ناشی از پسانداز در نظر می گیرند، لذا بر اساس الگوی موجود انگیزه چندانی نسبت به سرمایه گذاریهای توأم با ریسک در میان افراد جامعه وجود ندارد.
-
- فقدان سیستم اطلاعاتی که افراد جامعه را با شیوه های مختلف سرمایه گذاری از طرق گوناگون آشنا ساخته و چهبسا کمبود دانش اقتصادی خریداران کوچک و یکسویهنگری آنها در ارتباط با امر پسانداز به این مشکل دامن میزند.
-
-
- سیستم بانکی و مکانیزم های آن، رقیب توانمندی برای عنصر دیگر بازار سرمایه یعنی بازار بورس اوراق بهادار است. به عنوان مثال، نرخ سود در سیستم بانکی برای پساندازها نزدیک به ۱۵ درصد بدون هر گونه ریسک و عدم اطمینان است و بازده سود سرمایه در سرمایه گذاریای که از طریق بورس انجام میگیرد نیز تحت شرایط وجود ریسک و عدم اطمینان به همین میزان تخمین زده می شود. مضافاً اینکه قدرت نقدینگی سرمایه در حالت اخیر (بازار بورس) با توجه به مکانیزم فعلی خرید و فروش سهام در بورس بسیار کندتر از سیستم بانکی است.
-
-
- اطلاعات کامل، به هنگام و مؤثر در اتخاذ تصمیمات به متقاضیان خرید سهام شرکتهایی که در جریان واگذاری قرار گرفتهاند ارائه نمی شود.
-
- عدم اطمینان نسبت به حدود رسمی و قانونی مالکیت خصوصی از مشکلاتی است که سرمایه گذاران را در انجام سرمایه گذاری با تأمّل و تردید روبرو میسازد.
-
- عدم وجود شرایط ثبات اقتصادی ـ اجتماعی در کشور امکان جذب سرمایهها را در فعالیتهای ریسکپذیری همچون بورس سهام محدود می نماید.
-
- فقدان فضای حمایتی (قانونی ـ اقتصادی) برای سرمایههای مشارکت داده شده در بورس، انگیزه های سرمایه گذاری در بازار بورس را تحت تأثیر قرار میدهد.
-
- بانکها از ابتدای اجرای سیاست خصوصیسازی از طریق مکانیزم بورس، عمدهترین خریداران سهام در بازار بورس بوده و هستند که این امر موجب ایجاد نوعی انحصار در خرید سهام و در نتیجه کنترل فعالیت بازار خواهد شد.
- سرعت نقدینگی سرمایه در بورس سهام بسیار کند و در مدت زمان طولانی بهوقوع میپیوندد و لذا تمایل متقاضیان سرمایه گذاری را با توجه به این مانع بسیار تحت تأثیر قرار میدهد.
-
ج) مشکلاتی که در نتیجـه سازماندهی تشکیلات و کارکرد فعلی بازار بورس، حرکتهای آن را در جهت اجرای سیاست خصوصیسازی با کنـدی مواجه میسازد:
-
-
-
- بازار بورس جایگاه مناسب و فعالی در مجموع نظام و سازمان تشکیلات پولی ـ مالی کشور ندارد.
- از نظر تشکیلات داخلی و نحوه اجرای فعالیتها در داخل سیستم بازار بورس مشکلات و نارساییهایی را میتوان ملاحظه نمود که انگیزه جلب سرمایهها را کاهش داده و در عین حال به کندی کار در خرید و فروش سهام میانجامد، از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-
-
- تمرکز بازار بورس در یک شهر. از جمله مشکلات کارکرد سیستم بازار بورس سهام در جهت جذب سرمایه های سرگردان است؛ چنانکه در صورت بهره مندی این بازار از مراکز کارگزاری در نقاط مختلف کشور امکان جذب سرمایهها به مراتب بیشتر می شود.
-
- تعداد محدود کارگزاران در بازار بورس جهت انجام معاملات عرضه و تقاضا این بازار را تحت شرایط انحصاری قرار داده است. به عنوان مثال بیش از ۷۰ درصد معاملات را کارگزاران با شخصیت حقوقی که اغلب بانکها هستند انجام می دهند.
-
- روابط بین کارگزاران (عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان سهام) بر اساس ضوابط و چارچوب قانونمندی شکل نگرفته و مقررات خاصی ناظر بر روابط مذکور نیست.
-
- قانون بررسی سازماندهی و تشکیلات داخلی و جایگاه بورس در نظام تشکیلات مالی ـ پولی کشور، با شرایط مقطع زمانی حاضر هماهنگ نبوده و به عبارتی به هنگام نیست.
-
- روشها و سیستمهای قیمت گذاری سهام در بازار بورس به نحو مطلوبی صورت نمیگیرد و اعمال نظرات خارج از اصول پذیرفته شده بازار رقابتی این روشها را تحت تأثیر قرار میدهد. چنانکه روند صعودی و مستمر شاخص قیمت سهام در بازار بورس از جمله دلایل دخالت عوامل غیربازاری در قیمت گذاری سهام میباشد. چنانکه آمار و ارقام نشان میدهد از آغاز فعالیت بازار بورس، سهام به جز موارد خاص و محدود همواره شاخص قیمت سهام از روندی صعودی برخوردار بوده است که مسلماًًً صرفاً ناشی از عملکرد مطلوب و دائمی شرکتهای پذیرفته شده در بورس نبوده و عوامل چندی بر تداوم روند مذکور تأثیر داشته اند.
- عدم تفکیک دستگاههای واگذارنده و نهاد متولّی اجرای خصوصیسازی.
-
تفکیک بین نهاد امر واگذاری و دستگاههای واگذارنده سهام که به نحوی مالک شرکت دولتی هستند، موجب سلامت و شفافیت اجرای سیاست خصوصیسازی طراحی و تدوین روشهای اصولی و منطقی و مدنظر قرار دادن صرفه و صلاح جامعه در اجرای سیاست مذبور خواهد شد.
-
- عدم تعریف و شناخت گروه های ذینفع و ذینفوذ در امر خصوصیسازی.