بررسیهای انجامشده در این تحقیق از بعد شاخصهای مرکزی آماری نشان میدهد که داده ها در دوره زمانی تحقیق نسبت به نمودار نرمال کشیدگی کمتری دارند، با بهره گرفتن از آزمون F فرضیه تحقیق در هر یک از سالهای ۷۸،۸۰،۸۱،۸۲ و دوره زمانی پنجساله تأیید گردیده و تنها در سال ۱۳۷۹ فرضیه تحقیق رد گردیده است. در آزمون نهایی با توجه به نتایج به دستآمده از حل معادلات رگرسیون برای هر یک از سالهای ۷۸ الی ۸۲ و دوره زمانی پنجساله مشخص گردید که کیفیت سود و هزینه سرمایه دارای رابطه عکس میباشند.
عثمانی (۱۳۸۱) در این پژوهش برای محاسبه هزینه سرمایه سهام عادی پنج الگو به شرح زیر شناساییشده است:
-
- نرخ بازده متوسط تحققیافته ۲ ) نرخ بازده متوسط تحققیافته تعدیلشده ۳) قیمتگذاری داراییهای سرمایهای ۴) ارزیابی حسابداری ۵) رشد سود تقسیمی
-
- در این پژوهش، در آغاز، هزینه سرمایه شرکتهای نمونه بر اساس هر یک از الگوهای بالا محاسبه گردیده سپس اعتبار هریک از آن ها مورد آزمون قرارگرفته است که در نهایت به این نتیجه رسیدهاند که اعتبار الگوی ارزیابی بر مبنای ارقام حسابداری بیشتر از سایر الگوهاست.
- برای تعیین برخی از عوامل مؤثر بر هزینه سرمایه چهار متغیر به عنوان عوامل مؤثر بر هزینه سرمایه شناساییشدهاند که عبارتاند از: ۱) اندازه بدهیها ۲) اندازه داراییها ۳) نوع صنعت ۴) اندازه شرکت
نصیرپور (۱۳۷۹)، در پایاننامه خود با عنوان بررسی تأثیر اندازه شرکت بر هزینه سرمایه در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران، با بهره گرفتن از دو روش آمار توصیفی و استنباطی تأثیر اندازه شرکت را بر هزینه سرمایه در شرکتهای بورس موردبررسی قرارداد. یافته های تحقیق نشان داد که هیچ رابطه معنیداری بین اندازه شرکت و هزینه سرمایه آن در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران وجود ندارد.
محسنی دمنه (۱۳۷۷) تصمیمگیری در مورد ساختار سرمایه به معنی نحوه تأمین مالی شرکت، همچون سایر تصمیمات مدیران مالی بر روی ارزش شرکت تأثیر میگذارد. ارزش شرکت، مانند هر دارایی سرمایهای، برابر ارزش فعلی بازدهیهای آتی آن بر اساس یک نرخ تنزیل معین است. این نرخ تنزیل برای به دست آوردن ارزش شرکت، همان هزینه سرمایه است. مدیران به عنوان نمایندگان صاحبان سهام میبایست تلاش نمایند، ساختار سرمایه شرکت را به گونهای تنظیم نمایند که هزینه سرمایه شرکت حداقل و در نتیجه ارزش شرکت و ثروت سهامداران حداکثر گردد. وجود تشکیلدهنده ساختار سرمایه دو گونهاند. دسته اول بر جریانات نقدی حاصل از شرکت، ادعایی ثابت داشته و بدهیها نامیده میشوند. دسته دوم، باقیمانده این جریانات را نصیب میبرند که حقوق مالکانه نام دارند. هزینه سرمایه، میانگین وزنی هزینه این دو دسته از وجود است. وجود دسته اول به دلیل تأمین یک بازدهی ثابت برای طلبکاران، ارزانتر از وجوه دسته دوم هستند، لکن هر چه بدهی شرکت بیشتر شود ریسک ورشکستگی آن افزایش مییابد و سهامداران که تامین کننده وجود دسته دوم میباشند و در صورت ورشکستگی، تحملکننده هزینه های آن هستند، بازدهی بیشتری طلب میکنند. ازلحاظ تئوریک اثبات میشود که در صورت عدم وجود مالیات، هزینه های ورشکستگی، هزینه های نمایندگی و سایر ناکارآمدیها افزایش هزینه تأمین سرمایه از سهامداران، کاملاً مزیت استفاده از وجوه ارزانتر ناشی از بدهی از خنثی نموده و اثری بر هزینه سرمایه شرکت نمیگذارد. ناکارآمدیهای پیشگفته باعث میشود که در اثر افزایش میزان بدهی، ابتدا هزینه سرمایه کاهش و سپس افزایش یابد. بدین ترتیب میتوان ساختار سرمایه شرکت را طوری تشکیل داد که هزینه سرمایه، حداقل و یا ارزش شرکت، حداکثر گردد. هدف این پایاننامه آن است که ارتباط هزینه سرمایه و بازدهی مورد توقع سهامداران را با میزان بدهی شرکتهای پذیرفتهشده در بهابازار تهران تبیین نماید و بدین ترتیب رفتار سرمایهگذاران در این بازار را در پاسخگویی به افزایش میزان بدهی شرکتها پیشبینی کند و آنگاه برای حداکثر سازی ارزش شرکت که یکی از اهداف مدیران مالی شرکتهاست، توصیه هایی ارائه نماید.
کمالآبادی (۱۳۷۶) با توجه به اینکه هزینه سرمایه یکی از فاکتورهای مهم در تصمیمات مدیریتی و مالی شرکتها میباشد و مدیران باید در هنگام سرمایهگذاری بر روی پروژه خاص کاملاً از نرخ بازدهی پروژه و نرخ بازدهی مورد انتظار سرمایهگذاران (هزینه سرمایه) آگاهی داشته باشد، یعنی باید بدانند منبع تأمین مالی که مورداستفاده قرار میدهند برای آن ها با چه هزینهای تمام میشود. پس یکی از اهداف این تحقیق تعیین میانگین موزون هزینه سرمایه در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار میباشد و همچنین با توجه به اینکه تابهحال کار تحقیقی تحت این عنوان انجامنشده است از دیگر اهداف این تحقیق میباشد. لذا اهداف این تحقیق به شرح زیر خلاصه میگردد: ۱- بررسی روند هزینه سرمایه در رابطه با تغییرات ساختار سرمایه (نسبتدهی) در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین تعیین رابطه بین هزینه سرمایه و ساختار سرمایه در این شرکتها. ۲ – اندازهگیری هزینه سرمایه (میانگین موزون هزینه سرمایه) در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس که میتواند برای مدیران و سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری در شرکت یا صنعت خاصی را دارند مفید باشد. ۳ – بررسی تغییرات ریسک تجاری و سود خالص در رابطه با تغییرات نسبت بدهی که هدف این قسمت بررسی واکنش ریسک تجاری و سود خالص در رابطه با تغییرات نسبت بدهی میباشد.
جمعبندی پیشینه تحقیق
در این قسمت پیشینه مربوط به تحقیقات مرتبط و مشابه به صورت جدول شماره ۲-۵ خلاصه گردیده و طی آن به ازای این تحقیقات محققین، متغیرها، مدل و نتایج آن ها مطرحشده است.
جدول (۲-۵): خلاصه تحقیقات صورت گرفته در زمینه تحقیق حاضر
تاریخ
محقق
متغیرها
مدل
نتایج
۲۰۱۵
منظر حسن و همکاران
چرخه عمر شرکت و هزینه حقوق صاحبان سهام
رگرسیون خطی
نتایج این تحقیق نشان داده است که هزینه حقوق صاحبان سهام در مراحل افول بالاتر و در مراحل بلوغ در کمترین سطح است.
۲۰۱۴
عبداله و مهد صالح
چرخه عمر شرکت و محافظهکاری
رگرسیون حداقل مربعات تعمیمیافته (GLS)
شرکتها در مراحل رشد محافظهکاری بالاتری نسبت به شرکتها در مراحل بلوغ دارند و شرکتها در مرحله رکود محافظهکاری پایینتری نسبت به شرکتها در مراحل بلوغ دارند.
۲۰۱۴
فیو و همکاران
فراوانی گزارشهای مالی، اطلاعات نامتقارن و هزینه سرمایه
رگرسیون خطی
فراوانی گزارشهای مالی بیشتر باعث کاهش اطلاعات نامتقارن و هزینه سرمایه خواهد شد و باگذشت زمان تأثیر آن بر کاهش اطلاعات نامتقارن و هزینه سرمایه بیشتر خواهد شد.
۲۰۱۳
وانگ و همکاران
تورم، چرخه عملیات و وجه نقد نگهداری شده
رگرسیون خطی
بین نرخ تورم و میزان نگهداری وجه نقد رابطه منفی معناداری وجود دارد، بهعلاوه بین میزان نگهداری وجه نقد با طول چرخه عملیات نیز رابطه U شکل معناداری یافت شد.
۲۰۱۲
آمینگ و همکاران
قدرت سایت در استفاده از WordPress